Pagini

miercuri, 15 august 2012

A fost singurul care a crezut in potentialul lor, oferindu-le un cec de 100.000 dolari. Cine este profesorul miliardar fara ajutorul caruia Google nu ar fi existat

Canadianul David Cheriton este “vinovat” pentru cel mai popular motor de cautare de astazi. Google s-a nascut datorita cecului de 100.000 de dolari pe care profesorul de informatica il oferea la sfarsitul anilor 2000 co-fondatorilor companiei, Larry Page si Sergey Brin.

Cu o avere estimata la 1,3 miliarde de dolari, David Cheriton este probabil cel mai instarit profesor din lume, potrivit revistei americana Forbes. Cadrul didactic de la Universitatea Stanford (SUA) nu are insa preferinte excentrice. Printre pasiunile sale se numara vacantele in Maui (insula care face parte din arhipelagul Insulele Hawaii), unde practica windsurfing. Recunoaste insa ca cel mai mare rasfat de care s-a bucurat este un automobil Honda Odyssey.
 
Cel mai costisitor hobby al canadianului ramane insa placerea de a crea companii si de a le face profitabile. Primele doua firme pe care le-a fondat au fost ulterior vandute catre Cisco Systems si Sun Microsystems, pentru sute de milioane de dolari. In total, omul de afaceri a cheltuit peste 50 de milioane de dolari din buzunarul propriu, investind in 17 start-up-uri.
 
A devenit insa cunoscut in 1998, atunci cand a semnat un cec in valoare de 100.000 de dolari unor studenti de la Stanford, pe nume Larry si Sergey. “Am avut foarte mult noroc cu investitiile pe care le-am facut, dar inca sunt extrem de atent cand vine vorba de cheltuit bani”, spune profesorul, citat de Forbes.
 
Nu are cont pe retelele de socializare, conduce o masina veche de 26 de ani si se tunde singur
 
Canadianul in varsta de 61 de ani nu iese niciodata in evidenta. Nu are pagini pe cunoscutele retele de socializare LinkedIn sau Facebook,  nici cont de Twitter. Conduce acelasi Wolkswagen Vanagon din 1986, locuieste in aceeasi casa din Palo Alto de peste 30 de ani si obisnuieste sa se tunda singur - “Nu e ca si cum nu mi-as permite o tunsoare, doar ca e mai simplu sa o fac singur. In plus, dureaza mai putin”, se justifica el.
 
Munceste si 12 ore pe zi si pune mare pret pe utilizarea eficienta a timpului. Cea mai noua companie a sa, Artista Networks, permite transferuri mai rapide de date decat cele ale concurentilor, lucru extrem de important pe Wall Street, unde fiecare nanosecunda conteaza. Compania isi adauga in portofoliu cel putin un client pe zi si este asemanata de fondatorul sau cu o masina de curse.
 
Tatal lui Cheriton spune ca acesta si-a ales intotdeauna propriul drum, nefiind influentat de nimeni din preajma: “A decis sa ia o pauza in clasa a XI-a, pentru ca i s-a parut ca programa scolara era prea putin competitiva”. In facultate nu a fost impiedicat sa urmeze cursuri de chitara clasica si arta, pasiunile lui de la acea vreme. Cand nu a fost admis la Universitatea din Alberta (Canada) s-a orientat catre matematica, iar mai apoi catre IT.
 
Avantul profesorului de informatica a inceput in 1995, cand alaturi de Andy Bechtolsheim, un fost student de-al sau de la Stanford, a infiintat compania de retelistica Granite Systems, vanduta un an mai tarziu catre Cisco pentru 220 de milioane de dolari.
 
In 2001 Cheriton creeaza Kealia, firma specializata tot in networking. Si aceasta din urma este cumparata tot pentru o suma fabuloasa. Sun plateste pentru ea 120 de milioane de dolari.
 
"Unele lucruri din viata nu pot fi planificate"
 
Cea mai buna investitie a profesorului de la Stanford ramane insa cei 100.000 de dolari oferiti fondatorilor Google. Desi Google este astazi unul dintre cele mai populare motoare de cauztare din lume, iar numele sau a devenit brand in domeniul IT, lucrurile nu au mers atat de bine la inceput. “Cea mai mare problema a fost sa strangem banii necesari”, isi aduce aminte David Cheriton. Yahoo! si Excite refuzasera sa finanteze algoritmul.
 
Fostul sau student, Bechtolsheim, remarcase si el eficienta motorului de cautare prezentat de Page si Brin, precum si planul celor doi tineri de a vinde linkuri sponsorizate, motiv pentru care s-a decis sa investeasca in business, alaturi de Cheriton.
 
Multi tineri au venit la David, de-a lungul timpului, pentru a-i cere sfaturi sau a-l ruga sa le sprijine ideile de afaceri. Doar cateva dintre ele s-au materializat in companii ori aplicatii profitabile. Colaboratorii lui spun despre Cheriton ca are standarde inalte, ca apreciaza ideile marete si viziunea de ansamblu.
 
David este mandru de faptul ca aplicatiile lui imbunatatesc viata oamenilor, chiar daca in prima faza inovatiile le dau batai de cap consumatorilor. “Unele lucruri in viata, cum e bogatia, nu pot fi planificate. Unele investitii functioneaza, altele nu”, concluzioneaza profesorul.

 

Interventie de Cartea Recordurilor.Cati romani au gasit politistii germani intr-o masina de 6 locuri

Nouasprezece romani au fost surprinsi pe o autostrada din sudul Germaniei deplasandu-se intr-un microbuz care avea sase locuri, vehiculul, aflat intr-o stare tehnica defectuoasa, fiind confiscat, informeaza site-ul publicatiei Austrian Times.
Microbuzul, inmatriculat in Franta, a fost oprit de politia rutiera germana pe autostrada care face legatura intre Salzburg (Austria) si Munchen.
Politistii observasera ca vehiculul nu parea a fi intr-o stare tehnica adecvata. Insa surpriza politistilor germani a fost ca in vehiculul de sase locuri erau inghesuite 19 persoane, zece adulti si noua copii, toti cetateni romani.
In urma verificarilor, politistii au stabilit ca sistemul de franare nu functiona corespunzator si ca vehiculul nu avea lumini de semnalizare. Microbuzul a fost confiscat, iar romanii si-au continuat calatoria cu trenul.

40 de ani pe planeta Marte. Cum a inceput mare

Fascinatia oamenilor pentru Planeta Rosie a inceput in anii 1600, cand a fost inventat telescopul si astfel am putut obtine primele imagini, oricat de indepartate si neclare ar fi fost ele. Acum, robotul Curiosity ne trimite de pe Marte imagini 3D.

Marte este numit deseori Planeta Rosie, datorita suprafatei sale care pare rosie, din cauza prezentei oxidului de fier.
Este o planeta cu o atmosfera foarte subtire si, desi este mai mica decat Terra, gazduieste forme de relief deosebite: unul din cele mai mari canioane din sistemul nostru solar, Valles Marineris si cel mai inalt munte, Olympus Mons.
Spre deosebire de Pamant, Marte are doi salteliti naturali: Phobos si Deimos, care sunt mici si au suprafete neregulate.
In anul 2007, mostrele de sol prelevate de robotul Spirit au demonstrate ca aici exista apa sub forma de gheata. Confirmarea a venit in 2008, datorita probelor preluate de Phoenix.
In prezent, exista 5 aparate care cerceteaza Planeta Rosie. Trei sonde pe orbita  – Mars Odissey, Mars Express si Mars Reconnaissance Orbiter si doi robotei aflati pe suprafata planetei: Opportunity si Curiosity.
Exista si aparate care nu mai functioneaza, dar care vor ramane pentru totdeauna pe Marte: Spirit si Phoenix.
Dintre toate planetele din sistemul nostru solar, clima de aici se aseamana cel mai mult cu anotimpurile de pe Terra. Vara temperaturile ajung pana la 35 de grade Celsius, insa iarna este mult mai frig: -143 grade Celsius.
Primul zbor de recunoastere a planetei a avut loc in anul 1965 si a fost efectuat de sonda spatiala Mariner 4. Nu doar Statele Unite sunt interesate sa cerceteze misterioasa planeta, ci si URSS, China, Japonia sau Finlanda au dorit sa trimita sonde spatiale. Doua treimi din aceste aparate au esuat insa, inainte de a-si incepe misiunea.
Primele misiuni sovietice
Dupa incercarile esuate din anii 1960, Uniunea Sovietica a reusit sa trimita cu succes o sonda pe marte, in 1971.
Mars 2 s-a prabusit pe suprafata planetei din cauza unei erori la computerul de bord, insa acesta este primul obiect facut de om care a ajuns pe Planeta Rosie.
In decembrie 1971, URSS a reusit si o coborare lina a navetei Mars 3, insa aceasta nu a oferit nicio informatie, sistemul de comunicatii fiind intrerupt dupa numai 14 secunde.
Totusi, date importante au fost obstintute in aceasta perioda, de la “surorile” navetelor de pe Marte, sondele care au ramas pe orbita.

Programele NASA
Primele misiuni ale NASA de cercetare a planetei vecine sunt cele din programul Mariner. In anul 1965, Mariner 4 a transmis primele fotografii ale planetei. Datele obtinute au ajutat specialistii sa afle ca temperaturile de la suprafata sunt foarte scazute si presiunea atmosferica este foarte scazuta – doar 1% din cea a Terrei.
Ultima misiune a programului a fost Mariner 9, in anul 1969 care a intrat pe orbita si a fotografiat o puternica furtuna de praf care devasta in acel moment planeta. Tot atunci a fost cercetata pentru prima data si unul din satelitii naturali, Phobos.
Programul Viking a fost lansat in 1975. Viking 1 si 2 au cuprins doua sonde spatiale care aveau sa ramana pe orbita si doua navete care au coborat pe planeta, fiind astfel primele aparate ale NASA ajunse pe Marte.
Probele aduse de aceastea au aratat existenta apei, dar au prelevat si mostre care, potrivit unei analize din 2012, ar sugera existenta microorganismelor.
Primul robotel, Sojourner, a fost adus de nava Mars Pathfinder, in iulie 1997. Doi ani mai tarziu si-a inceput misiunea Mars Global Surveyor, care a reusit prima cartografiere a planetei.
A urmat Mars Odissey, lansat in 2001, care a folosit spectometre pentru a obtine informatii despre prezenta apei si a activitatii vulcanice.
Doi ani mai tarziu a venit randul Agentiei Spatiale Europene. ESA a lansat Mars Express, care a dus pe Marte robotul Beagle 2, dar acesta a fost pierdut, la scurt timp dupa ce a coborat pe suprafata planetei.
Unul din cele mai ambitioase proiecte este Mars Reconnaissance Orbiter, lansat in 2005 si ajuns pe orbita in 2006. Contine camere foto performante si are o misiune foarte complexa, ce include analiza formelor de relief, a apei si a mineralelor din sol. Costul acestei sonde este de 720 milioane de dolari.
In anul 2003 NASA a facut un pas inainte in exploarea planetei si a trimis primii robotei, Spirit si Opportunity. Ambele au avut un mare success, “traind” mai mult decat estimasera creatorii lor.
Spirit si-a incetat activitatea in anul 2009, dupa ce a ramas blocat in nisip, iar doi ani mai tarziu NASA a pierdut orice legatura cu acest aparat.
Opportunity este insa mai norocos, el aflandu-se inca in functiune. Performantele celor doi roboti sunt uimitoare, avand in vedere ca fusesera creati pentru a strabate numai 600 de metri pe suprafata planetei. Opportunity a reusit deja sa “mearga” peste 20 de km.
In anul 2011, Rusia a suferit inca o pierdere importanta, dupa ce sonda Phobos-Grunt, menita sa aduca probe de pe satelitul Phobos, a ramas blocata in atmosfera Pamantului si s-a prabusit in ianuarie 2012, dezintegrandu-se deasupra Oceanului Pacific.
A urmat marele succes al NASA, robotul Curiosity, care si-a inceput cu success misiunea pe suprafata planetei, pe 6 august 2012. Scopul lui este sa adune probe care sa arate daca viata pe Marte este sau a fost candva posibila
Iar explorarea Planetei Rosii nu se opreste aici. Sunt anuntate deja alte misiuni: NASA va lansa MAVEN in 2013, iar Rusia si Agentia Spatiala Europeana vor avea un proiect similar in 2016. In 2018, ESA la trimite primul sau robotel, care va cauta in sol molecule organice.
In ciuda esecului recent, Rusia isi doreste sa puna in practica Mars-Gunt, sonda care sa aduca probe de pe suprafata planetei. Un alt proiect, care urmareste acelasi scop, prevede colaborarea intre ESA si NASA, care vor ca probele prelevate sa ajunga la noi, pe Pamant.
Desigur, visul oricarui astronaut este sa ajunga pe Marte. Inca nu a fost aprobata oficial o asemenea misiune, insa inginerul aerospatial Robert Zubrin isi doreste acest proiect.
Problema este insa foarte delicata. Daca exista forme de viata pe Marte, chiar si primitive, acestea pot fi distruse prin contaminare cu microbi care ar fi adusi aici de oameni.
ESA are in vedere aceasta varianta, in perioada 2030-2035. Si NASA este interesata de idee, avand in plan prima misiune in jurul anului 2037.
Insa pana atunci va trebui ca o expeditie cu oameni pe Luna sa aiba success. Aceasta este planificata pentru 2020, iar naveta spatiala se va numit Orion.


O imagine cat 1000 de cuvinte: reactia taranilor rusi cand vad electricitate prima data in viata lor!

Imaginea face senzatie in Rusia dupa ce a fost data publicitatii in luna iunie.
Cei doi tarani dintr-un sat izolat din Rusia fac cunostinta pentru prima data cu tehnologia, in 1920.
Barbatul alaturi de mama sa se uita cu uimire la un bec electric, ce face lumina mai multa decat clasicele lor instrumente de iluminat.

Mii de credinciosi sarbatoresc astazi Ziua Sfintei Fecioare Maria. La Manastirea Radna e pelerinaj

Inca de ieri, mii de pelerini au venit la manastirea franciscana Radna din Arad.
Aici, slujbele dedicate evenimentului incep la primele ore ale diminetii, si vor fi tinute in limbile romana, germana, croata si slovaca. Conform traditiei, credinciosii urca drumul crucii, din spatele bisericii, unde aduna bobitele care cresc la radacinile copacilor. Acestea simbolizeaza lacrimile varsate de Maica Domnului pentru Fiul Ei si se spune ca daca sunt pastrate in apa, ii vindeca pe credinciosi de diferite boli.
In credinta populara, de Sfanta Maria, dimineata femeile merg la biserica, unde impart struguri, prune, faguri de miere, iar apoi se duc la cimitir pentru a tamaia mormintele.
Tot astazi se aduna ultimele plante de leac, putandu-se afla cum va fi toamna ce se apropie si se culeg flori care se pun la icoana Preacuratei, considerandu-se ca apoi sunt bune de leac.
Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului prefatează deschiderea sezonului de nunţi (16 august-14 noiembrie), inceperea targurilor si iarmaroacelor de toamna si a praznicelor de pomenire a mortilor.
Intre cele doua Marii (15 august - 8 septembrie) este timpul prielnic semanarii graului.

Avize ITP, fara a urca masina pe rampa. Cum ti se pune viata in pericol pentru 100 €

Drumurile Romaniei brazdate de gropi sunt pline de masini care se pot rupe oricand in doua. Desi este ilegal, in foarte multe service-uri autorizate de Registrul Auto Roman, angajatii fac inspectii tehnice fara sa vada vehiculul.
Conteaza doar daca proprietarul le da sau nu spaga. Nimeni nu-si pune insa problema ca un autoturism fara frane ori fara directie poate sa omoare oameni.
Bucuresti, Soseaua Andronache. Reporterii ProTv au intrat intr-o statie ITP si au incercat sa obtina inspectia tehnica pentru un autovehicul fara sa-l urce pe rampa. Mai mult, fara ca cineva sa vada masina. S-au asteptat, fireste, la un refuz categoric. Cel care le-a ascultat povestea nu pare insa interesat de detalii si le-a spus direct cat ii costa - 100 de euro.
Totul pe barba angajatului service-ului, dar si cu incalcarea legii. Ca sa nu mai vorbim despre vietile puse in pericol de o masina nesigura lasata in circulatie.
Cei 100 de euro sterg instantaneu orice defect major, dar pot tranforma masina intr-o adevarata bomba pe patru roti cu probleme la sistemul de franare, probleme de vizibilitate, la directie sau la motor.
Si nu e un caz singular. Daca in Andronache reporterilor ProTv li s-a promis ilegal un aviz autentic, intr-un alt service din Berceni au primit o alta oferta. Cu jumatate din bani pot procura un aviz tehnic falsificat. Cu alte cuvinte, pot aduce masina si, indiferent de starea ei tehnica, primesc avziul. Dar, evident, ii costa putin mai mult.
Cazurile prezentate de noi intra in sfera penalului.
Pentru obtinerea inspectiei tehnice masina trebuie pusa pe rampa si testata, iar actele originale ale proprietarului verificate in amanunt. De asemenea, seriile de motor si de sasiu ale masinii se fotografiaza.