Pagini

miercuri, 15 august 2012

Avize ITP, fara a urca masina pe rampa. Cum ti se pune viata in pericol pentru 100 €

Drumurile Romaniei brazdate de gropi sunt pline de masini care se pot rupe oricand in doua. Desi este ilegal, in foarte multe service-uri autorizate de Registrul Auto Roman, angajatii fac inspectii tehnice fara sa vada vehiculul.
Conteaza doar daca proprietarul le da sau nu spaga. Nimeni nu-si pune insa problema ca un autoturism fara frane ori fara directie poate sa omoare oameni.
Bucuresti, Soseaua Andronache. Reporterii ProTv au intrat intr-o statie ITP si au incercat sa obtina inspectia tehnica pentru un autovehicul fara sa-l urce pe rampa. Mai mult, fara ca cineva sa vada masina. S-au asteptat, fireste, la un refuz categoric. Cel care le-a ascultat povestea nu pare insa interesat de detalii si le-a spus direct cat ii costa - 100 de euro.
Totul pe barba angajatului service-ului, dar si cu incalcarea legii. Ca sa nu mai vorbim despre vietile puse in pericol de o masina nesigura lasata in circulatie.
Cei 100 de euro sterg instantaneu orice defect major, dar pot tranforma masina intr-o adevarata bomba pe patru roti cu probleme la sistemul de franare, probleme de vizibilitate, la directie sau la motor.
Si nu e un caz singular. Daca in Andronache reporterilor ProTv li s-a promis ilegal un aviz autentic, intr-un alt service din Berceni au primit o alta oferta. Cu jumatate din bani pot procura un aviz tehnic falsificat. Cu alte cuvinte, pot aduce masina si, indiferent de starea ei tehnica, primesc avziul. Dar, evident, ii costa putin mai mult.
Cazurile prezentate de noi intra in sfera penalului.
Pentru obtinerea inspectiei tehnice masina trebuie pusa pe rampa si testata, iar actele originale ale proprietarului verificate in amanunt. De asemenea, seriile de motor si de sasiu ale masinii se fotografiaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu