Pagini

vineri, 6 august 2010

Majorarea TVA la 24 % = cresterea preturilor cu aproape patru procente

Anuntul a fost facut de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca mai intai preturile vor creste cu 3 %. Apoi a doua parte a scumpirilor va fi mai blanda: doar 1%.

"Efectul de runda intai va fi undeva la 3%. Specialistii nostri vorbesc de 2,9%, adica o transmitere de 75% din scenariu de baza, pentru ca exista un deficit pronuntat de cerere si faptul ca piata taraneasca este in mare parte nefiscalizata. Estimam efecte modeste de runda a doua. Fondul Monetar vorbea chiar de lipsa efectului de runda a doua, dar noi nu suntem chiar asa de optimisti", a spus Isarescu.
El a explicat ca, din punct de vedere aritmetic, efectul maximal al cresterii preturilor ca urmare a majorarii TVA va fi undeva la 4%.
In schimb, fumatorii vor scoate mai multi bani din buzunare. Pretul unui pachet de tigari va creste cu mai mult de 5% dupa majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru ca acciza se va aplica la un nivel de baza mai inalt.
"Am introdus ceva majorari la preturile tutunului - acciza calculata la un pret cu TVA ar face ca din aceasta luna pretul unui pachet de tigari sa creasca semnificativ, mai mult decat majorarea TVA", a explicat Isarescu.
Guvernul a decis la finele lunii iunie sa creasca TVA de la 19% la 24%, dupa ce Curtea Constitutionala a stopat taierea pensiilor cu 15%.
La inceputul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluari.
Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2011 de 3% plus minus un punct procentual.
Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu